20 August 2012

stars and solar system class 8 MCQ


MCQ : Stars and The Solar System (Physics) Formative and Summative Assessments
1.  The Celestial objects are:
(a)The stars   (b)The planets   (c)The Moon and many other objects  (d) All of the above
2. The day on which the whole disc of the moon is visible is known as the
 (a) Full moon day    (b) Lunar eclipse   (c)  Solar eclipse   (d) No moon day
3. The various shapes of the bright part of the moon as seen during a month are called as
(a) Phases of the moon (b) Crescent moon (c)Full moon day (d) New moon day.
4.  When the moon completes one rotation on its axis it completes one --------------around the earth.
(a)Revolution    (b) Rotation    (c) Equinox             (d) Summer solstice
5. The distance of the sun from the earth is nearly
(a) 150 million km   (b) 100 million km  (c)  200 million km    (d) 250 million km
6. The next nearest star to the earth followed by the sun is
 (a) The pole star   (b) Alpha Centauri   (c) Constellation  (d) Ursa Major
7. The stars forming a group that has a recognizable shape is called
(a) Constellation   (b)Orion   (c)  Light year    (d) Pole star
8. The star that lies close to the axis of rotation of the earth
(a) The Pole star    (b)  Ursa Major    (c)   Ursa Minor  (d) Cassiopeia
9. The sun is the main source of
(a) Almost all energy on the earth                        (b)It is the main source of heat for all planets
(c) It is the Main source of light for all planets     (d) All of the above
10.The definite elliptical  path in which a planet revolves around the sun is called
(a)Orbit           (b) Path           (c)Galaxy        (d)Milky way
11. Any celestial body revolving around another celestial body is called its
(a) Satellite      (b) Heavenly body      (c)Axis                        d) Revolution
12. Millions of stars and planets which are present in the sky form a group known as
(a) Milky way (b) Galaxy       (c) Light year  (d) Universe.
13. Our earth as well as the sun belongs to the galaxy which has a spiral shape called the
(a) Milky way  (b) Galaxy       (c)Light year   (d) Universe
14. The heavenly body which appear brighter than Venus I the night sky
(a) Shani          (b) Mercury     (c) Moon         (d) mars
15. Neptune has atmosphere similar to that of
(a) Shani          (b) Uranus       (c) jupitar         (d) mars
Solution:
(1) d          
(2) a   
 (3) a
(4) a 
 (5) a   
(6) b    
(7) a
(8) a
(9) d
(10) a  
 (11) a  
(12) b  
(13) a   
(14) c
(15)b


Stars and The Solar System
Stars and The Solar System Oral questions CCE FA Test
CBSE Ch. Stars and The Solar System (Physics) MCQ
Choose the Appropriate Answer MCQ
Test Paper Based on CCE (With Solution)
Questions Paper for SA with solution
Stars and The Solar System- Question bank Class VIII(8th)

Add and comment